• Nyheder
  • Føtex og Bilka viser vej til millionbesparelser i detailhandlen

Føtex og Bilka viser vej til millionbesparelser i detailhandlen

03/10/2011

Præcis styring af ventilationsanlæggene i landets godt 100 Føtex- og Bilka-varehuse har medført store energibesparelser, der styrker kædernes forretning. CTS-specialisten H.O. Service, der har hjulpet supermarkederne til store besparelser, vurderer, at dansk detail-handel hvert år kan spare mange millioner kroner på optimeret styring af ventilation, varme og belysning. 

Et såkaldt CTS-anlæg, der kan regulere eksempelvis ventilation og belysning efter behov, er et effektivt middel til at minimere overflødigt energiforbrug og dermed styrke bundlinjen. Det er Dansk Supermarkeds omkring 100 Føtex- og Bilka-varehuse et godt eksempel på.

”En test i en række af vores varehuse viste, at vi kunne spare 45 procent af vores energiforbrug til ventilation ved at tilpasse anlæggene til at reagere på temperaturen i butikkerne i stedet for at køre med faste indstillinger hver dag året rundt. Samtidig var investeringen allerede tjent hjem igen efter tre måneder, så der var tale om en rigtig god forretning,” fortæller bygningsingeniør Jesper Thorsgaard Larsen fra Teknisk Afdeling hos Dansk Supermarked.

På baggrund af testene har Dansk Supermarked besluttet at ændre styringen af ventilationsan-læggene i samtlige Føtex- og Bilka-varehuse. Det resulterer i en årlig besparelse på godt 1.700 MWh, hvilket svarer til 425 parcelhuses samlede elforbrug på et år.

Konstant strategisk energifokus
Dansk Supermarked, der foruden Føtex og Bilka også står bag Netto, A-Z og Salling, har gen-nem flere år benyttet CTS-anlæg i sine butikker for at reducere energiforbruget. Men med et kontinuerligt fokus ser koncernen fortsat muligheder for at styrke forretningen gennem bedre styring af de tekniske installationer.

”Vores butikker bruger meget energi til belysning, ventilation, køl og frys. Derfor har det stor strategisk fokus at begrænse energiforbruget og derved optimere vores forretning. Samtidig giver det en positiv sidegevinst i form af lavere CO2-udledning, hvor vi som stor virksomhed også har et ansvar for miljøet,” understreger Jesper Thorsgaard Larsen.

Stort millionpotentiale i detailhandlen
De store besparelser hos Dansk Supermarked er blevet til i tæt samarbejde med H.O. Service, der også servicerer CTS-anlæggene i alle Føtex- og Bilka-varehuse over hele landet. Med afsæt i Dansk Supermarkeds indsats vurderer H.O. Service, at dansk detailhandel selv med små investeringer kan spare mange millioner kroner om året ved at have fokus på styring af anlæg.

”Dansk Supermarked har arbejdet med CTS-anlæg i mange år og har rigtig godt styr på tingene. Men samtidig udfordrer de hele tiden den måde, tingene kører på, og deltager aktivt med nye idéer og indsatsområder, der kan optimere forretningen. Det giver pote og illustrerer samtidig det enorme potentiale, som rigtig mange virksomheder fortsat mangler at udnytte,” fortæller direktør Bo Jørgensen fra H.O. Service, der er en del af energiselskabet SE.

Ud over Dansk Supermarked og kunder inden for detailhandlen arbejder H.O. Service med CTS-anlæg for store industrivirksomheder som for eksempel Vestas Wind Systems, HTH og Lindab Ventilation samt en lang række kommuner.

FAKTA: CTS-styring hos Dansk Supermarked

  • Dansk Supermarked har i samarbejde med H.O. Service optimeret styringen af CTS-anlæg i hovedparten af landets godt 100 Føtex- og Bilka-varehuse.
  • Ved at tilpasse driften af butikkernes ventilationsanlæg til temperaturen i varehusene har Bilka- og Føtex-butikkerne sparet 45 procent af strømforbruget til ventilation.
  • På landsplan giver den optimerede CTS-styring en årlig besparelse på godt 1.700 MWh, hvilket svarer til 425 parcelhuses samlede elforbrug på et år.
  • Dansk Supermarkeds investeringer til forbedret styring er allerede betalt tilbage af energi-besparelserne i løbet af tre måneder.

FAKTA: H.O. Service A/S

  • H.O. Service sælger, projekterer og servicerer CTS-anlæg til bygninger inden for både det offentlige og det private erhvervsliv i hele landet.
  • Virksomheden blev etableret i 1985.
  • CTS-specialisten servicerer kunder i hele landet fra virksomhedens kontorer i Esbjerg, Aar-hus, Kolding og Odense.
  • H.O. Service beskæftiger 50 medarbejdere og blev i 2010 en del af energikoncernen SE, der er det tidligere SYD ENERGI.

Yderligere oplysninger:
Bo Jørgensen, direktør i H.O. Service A/S, tlf. 40 54 96 38, bj@ho-service.dkwww.ho-service.dk.
Jesper Thorsgaard Larsen, bygningsingeniør i Dansk Supermarked, tlf. 61 55 74 55, jl.tekniskafd@dsg.dkwww.dsg.dk.